Черговий раз про ГМО

Страшна абревіатура ГМО вже стає звичною, ми перестаємо звертати увагу на наклейку БЕЗ ГМО, адже зустрічаєм її майже на всіх продуктах, забуваєм про ризик трансгенів для нашого організму через актуальніші на сьогодні проблеми. А тема залишається гострою…

Варто знати про ГМО

  • Найчастіше модифіковані організми зустрічаються в ковбасних, кондитерських виробах, шоколаді та кетчупах. Також вони є в дитячому харчуванні, готових сніданках, продуктах, до яких входить генетично реконструйована соя. Сухофрукти можуть проходити обробку маслами з вмістом тієї ж сої.

 

 

  • Знак Без ГМО свідчить про тестування продукту на вміст цих організмів та їх відсутність. Покупець повинен чітко усвідомлювати свій вибір та його наслідки. Оскільки генна інженерія ще тільки розвивається точно не доведено вплив ГМО на людську генетику. Проте знаємо, що користь чужерідних трансформованих ДНК сумнівна.
  • Переваги застосування продуктів ГМО очевидні – вони потребують менше хімії для обробки при вирощуванні, дають вищу врожайність, є більш стійкими до хвороб рослин, тому й вирощувати такі продукти простіше, а собівартість готового врожаю менша.
  • До виведення в життя генномодифікована продукція проходить багаторівневий контроль (до 10 тис. проб на протязі 10-15 років). І на виході вважається, що продукт безпечний для людини. Виробники продуктів ГМО стверджують, що така їжа безпечніша тої, що вирощена з надмірним використанням добрив, кількість і якість яких ніхто не контролює.
  • За життя ми з’їдаємо десятки кілограмів чужих ДНК зі звичних продуктів. Іноді цей вибір робимо навіть несвідомо.

Цікавинками генної інженерії є:

  • морозостійка полуниця з геном риби з холодних країв;
  • китайський рис, що не боїться спеки та засухи;
  • картопля з геном проліска, що витривала до шкідників;
  • вирощена на рибних фермах семга AquAdvantage, яка досягає дорослого розміру вдвічі швидше;
  • яблука Arctic Apple з видаленим геном, який відпові   дає за потемніння в розрізі під впливом повітря;
  • фіолетові помідори з геном чорниці, корисні для серця та зору і зберігаючі користь звичайних томатів.

 

І поки заголовки статей конкурують у назвах «за» і «проти» ГМО, доводять, що у кислому шлунковому середовищі будь-який білок (в тому числі ДНК) розщеплюється на амінокіслоти, ми споживаємо продукти на власний ризик.

Дивіться уважно, що ви купуєте, і що їдять Ваші діти!