Найпопулярніші різновиди оцту

Оцет – продукт древній, про нього згадано ще в 5000 році до нашої ери. Дізнаймось про його основні види…

Стародавні винороби помітили, що вино, залишене у відкритому посуді, прокисає. Щоб не викидати результат своєї праці, йому знайшли застосування. Перший оцет був виготовлений з фінікового вина в Вавилоні, Стародавньому Єгипті й Ассирії. Його використовували в медичних цілях.

Поступово в ході спостережень люди прийшли до висновку, що оцет не дає іншим продуктам псуватися, дезінфікує воду, робить м’ясо м’якше і на його основі можна готувати приправи до страв. І до цього дня оцет є універсальним засобом на кожній кухні – для готування, маринування і побутових потреб. Видів оцту існує чимало, його виготовляють з безлічі найнесподіваніших продуктів. Які види оцту найпопулярніші для кулінарії?

Бальзамічний оцет

Це один з найдорожчих видів, але є лідером серед вподобань. Придуманий він в Італії, у місті Мадена і готується з таких сортів білого винограду, як ламбруско, требьяно. Свіжий сік заварюється до темної густої маси, потім змішується з винним оцтом і витримується в дерев’яних бочках. Термін дозрівання оцту мінімум 3 роки, деяким сортам і по 100 років. Спочатку його використовували, як цілющий бальзам або афродизіак, а сьогодні бальзамічний оцет використовується в стравах італійської кухні. Його додають в заправки для салатів, прикрашають страви.

Хересний оцет

Хересний оцет використовується в середземноморської кухні і вважається елітним компонентом. Батьківщина хересного оцту – Іспанія, провінція Андалусія. Протягом багатьох років його використовували тільки корінні іспанці і не вважали предметом вигідної торгівлі. Але у 20 столітті, завдяки французам, андалузький оцет став поширюватися по світу, завойовуючи серця гурманів.

Хересний оцет має темний бурштиновий колір і медовий, фруктово-горіховий аромат. Витримка у нього також варіюється від півроку до десятків років. Наймолодший називається Vinagre de Jerez, витриманий не менш року – Vinagre de Jerez Reserva, понад 100 років – Gran Reserva.

Малиновий оцет

Незважаючи на простоту приготування, малиновий оцет також має високу ціну. Англійці подають безліч десертів з цим ароматним соусом. Але батьківщиною малинового оцту прийнято вважати Францію, і стали виготовляти його там вперше всього кілька десятків років тому. Кращі ягоди малини вимочують у винному оцті, витримують, а при розливі додають ще свіжі ягоди. Малиновий оцет неймовірно ароматний, а тому стане відмінним доповненням до салатів, десертів і закусок. Також цей оцет використовується в косметології.

Яблучний оцет

Яблучний оцет – найпоширеніший і популярний серед наших господинь завдяки невисокій ціні та високій користі. Під час Громадянської війни в США і Першої світової війни його використовували для обробки ран. Яблучний оцет відмінно зарекомендував себе як маринад для жорсткого м’яса, а також як консервант.

Естрагоновий оцет

Естрагон прийшов до нас з Сибіру і Монголії. Через деякий час, він поширився по всій Європі, а в 17 столітті вже вважався інгредієнтом класичної французької кухні. Стебла естрагону окремо використовують з метою приготування маринадів, солінь, а також для ароматизації оцту.