Як зварити розсипчастий рис

Смачний і корисний рис може бути самостійним гарніром, основою різних страв, а може входити до складу салатів. Але не всі знають, як правильно варити рис …

Дотримуйтесь  простих правил, і кожна рісинка виконуватиме свою окрему партію в єдиному смачному блюді під назвою – рис.

1. Мити чи ні?

Сьогодні в магазинах дуже важко зустріти нешліфований рис. Тобто, перш ніж розфасувати, рис вже оброблений – відшліфований і навіть пропарений, а значить, додаткового миття – не потребує.

Але якщо ваш рис не проходив попередню обробку, його слід промити під холодною проточною водою. Візьміть рис у жменю, якщо на руці залишилась мука – його слід промити, щоб не склеївся.

2. Води потрібно 2,5 до 1

Води повинно бути трохи більше ніж 2 склянки на 1 склянку рису. Більше 2-х з половиною склянок води допускається в тому випадку, якщо ви любите розварений рис. А якщо рис відразу щільно закривати кришкою, то води потрібно від півтора до двох склянок. Точну кількість води доведеться визначати дослідним шляхом, адже бувають різні сорти рису, та й жорсткість води різна. В спірному випадку краще дотримуйтесь формули 2: 1.

3. Окріп чи холодна вода?

Згідно з третім правилом розсипчастого рису, крупу слід всипати в окріп, коли вода вже закипіла. Але не помилкою буде залити промитий рис холодною водою і поставити його на максимальну потужність плити до закипання. Після того, як рис «булькнув», посолить його, зменшіть силу нагріву до рівня нижче середнього та залиште варитись.

4. Не заважайте

З того самого моменту, як рис з’явився в каструлі і майже до готовності його не перемішують.

5. Час готовності – 20 хвилин.

Якщо рис, який ви варите, потрібен для додавання в інше блюдо, яке ви ще будете піддавати термообробці (наприклад, для голубців або фаршированого перцю), варіть рис не більше 15-ти хвилин.